Rekonstrukcja „Bitwy pod Mokrą”

Bitwa pod Mokrą była pierwszym starciem zbrojnym Wojska Polskiego podczas drugiej wojny światowej. Rozegrała się 1 września 1939 roku w pobliżu wsi Mokra – 5 km na północ od miasta Kłobuck, 23 km na północny zachód od Częstochowy. Wołyńska Brygada Kawalerii pod dowództwem płk. Juliana Filipowicza przez cały dzień powstrzymywała niemiecką 4 Dywizję Pancerną gen. Reinhardta wspieraną przez lotnictwo.

89683

W walkach tych brał udział 2 Pułk Strzelców Konnych, którego dowódcą był od 29 sierpnia 1939r. płk Józef Mularczyk – poprzednio dowódca 1 Pułku Strzelców Konnych.

20140831.213

Na pamiątkę tamtych wydarzeń 31 sierpnia br. odbyła się rekonstrukcja walk z Wojny Obronnej. Nasza GRH, kontynuująca tradycje 1 Pułku Strzelców Konnych brała udział w uroczystościach oraz w rekonstrukcji, wystawiając sekcję ciężkiego karabinu maszynowego w barwach 2psk.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z imprezy.

fot. Cezary Pomykało
fot. 1psk