Święto 7 Pułku Ułanów Lubelskich

Na zaproszenie Towarzystwa Pamięci  im. 7 Pułku Ułanów Lubelskich, nasza GRH jak co roku wzięła udział w uroczystych obchodach święta 7 PUL w Mińsku Mazowieckim  które odbyło się 3 kwietnia 2016r.

12953118_986448208077378_423436380_o

Po mszy świętej w intencji żołnierzy 7 PUL, nasza sekcja razem z Mińskimi ułanami przedefilowała na plac Starego Rynku i wzięła udział w dalszych obchodach święta pułkowego, m.in. w inscenizacji wizyty gen. Kazimierza Sosnkowskiego w Mińsku Mazowieckim w 1938r. W trakcie uroczystości po raz pierwszy w Polsce został zaprezentowany zaprzęg 3 – konny do armatki ppanc. Bofors wz. 36. oraz odbył się fabularyzowany w oparciu o wspomnienia żołnierza biorącego udział w walkach wrześniowych pokaz działoczynów.

1534780_1230676320294139_8996217932503654001_o

Po obchodach udaliśmy się do Warszawy aby wziąć udział w IX Katyńskim Marszu Cieni.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom święta za mile spędzony czas. Szczególne wyrazy sympatii ślemy w stronę naszych kolegów z Towarzystwa Pamięci 7-go Pułku Ułanów Lubelskich im. gen K. Sosnkowskiego którzy zaprosili nas na tak zacną uroczystość.

Rąbią szablą w każdym ścisku,

Siódmy – dzielny, stoi w Mińsku.

⇒Zapraszamy do oglądania galerii⇐